< Till bloggens startsida

Citronmarängpaj

Gjorde en tidigare idag, tog lite tid men den blev god! Inte sådär söt som de fleste efterrätter brukar vara, här är i alla fall recept på den:
Bilden är tagen från google, ni kanske får en bild på min senare då mamma kommer hem så hon får hjälpa mig att ta en bild med hennes kamera. :P
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gram mjukt smör
1 dl florsocker
½ krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ägg + 1 äggula


Citronkräm:
Rivet skal av en tvättad citron
Saft av 2 citroner (1-1,5 dl saft)
2 dl strösocker
3 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
2 msk smör
3 dl vatten
4 msk maizena


Marängtäcke:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker



Pajdegen:
1. Blanda vetemjöl, smör, siktat florsocker, salt och vaniljsocker i en bunke till en smulig massa.
2: Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en deg.
3. Låt pajdegen vila i kylskåp ca 30 min.
4. Smöra formen, klä formen med degen och nagga botten.
5. Ställ in i kylen igen i minst 20 min.
6. Sätt ugnen på 200 grader. Dra över aluminiumfolie över pajen och sätt in den i ugnen i ca 15 min.

Citronkrämen:
7. Blanda citronskalet, citronsaften, strösockret, vattnet och maizenamjölet i en rostfri kastrull.
8. Låt koka upp under konstant omrörning tills krämen tjocknat.
9. Ta av kastrullen från plattan och bland i smöret.
10. Vänta någon minut innan du tillsätter äggulorna i krämen, den får INTE vara för varm för då koagulerar äggen. Ta ca 1 dl av citronkrämen och tillsätt i äggulorna och rör om, häll sedan i det i resten av citronkrämen.
11. Häll i krämen på pajskalet och släta till.
Marängtäcket:
12. Vispa äggvitorna till ett skum (helst med elvisp).
13. Tillsätt sedan sockret ,ca 1 msk i taget, under fortsatt vispning.
14. Tillsätt vaniljsockret och vispa tills marängen är glansig och fast.
15. Bred ut marängen över citronkrämen.
16. Grädda mitt i ugnen i 3-5 min på 225 grader tills marängen fått en fin färg.
17. Låt svalna ca 2 timmar innan du serverar!

Kommentarer
l

Niiice,blev den!! ;)

2012-03-18 @ 21:21:09

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?
Trackback
RSS 2.0